News & Events
Σύμφωνα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών καμία άλλη περιοχή της Μεσογείου δεν είχε τόσο χαμηλά επίπεδα θνησιμότητας όσο η Κρήτη τόσο πριν, όσο και μετά, από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η γνήσια παραδοσιακή διατροφή των Κρητικών έχει αποτελέσει αντικείμενο έρευνας (π.χ. μελέτη 7 χωρών), από την οποία προκύπτει ότι είναι η υγιεινότερη διατροφή στον κόσμο! Η πιο υγιεινή κουζίνα στον κόσμο, η Μεσογειακή καθώς τα χαρακτηριστικά της «Μεσογειακής διατροφής» σε όλο τους το φάσμα απαντώνται μόνο στο νησί της Κρήτης και σε κανένα άλλο μέρος του κόσμου.
Η παραδοσιακή Κρητική κουζίνα βασίζεται στην κατανάλωση δημητριακών, ξηρών καρπών, άγριων χορταρικών, βοτάνων, γαλακτοκομικών, μελιού, φρούτων, λαχανικών, οσπρίων και κρασιού, με το κρέας να υπάρχει στο τραπέζι σχετικά σπάνια, ειδικά λόγω των μεγάλων περιόδων νηστείας. Ο βασικός όμως κορμός της Κρητικής δίαιτας δεν είναι άλλο από το θαυματουργό παρθένο ελαιόλαδο, που χρησιμοποιείται αποκλειστικά ως πηγή λίπους, αποκλείοντας παντελώς τα ζωικά λίπη.
Τυροκομικά
Η κατανάλωση τυροκομικών στην Κρήτη είναι η μεγαλύτερη σε παγκόσμια κλίμακα! Οι Κρητικοί ξέρουν πώς να απολαύσουν διάφορες γεύσεις. Η γεύση του παραδοσιακού τυριού, της γραβιέρα και των παραλλαγών της, της γλυκόξινης μηζύθρας και άλλων γαλακτοκομικών προϊόντων είναι αξεπέραστη! Μια σημαντική πηγή ασβεστίου και πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας, το κρητικό τυρί διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην κρητική διατροφή.
Μέλι
Η Κρήτη παράγει μέλι, από τους προϊστορικούς χρόνους ακατάπαυστα. Με το πέρασμα των αιώνων, ίσως η δομή των κυψελών έχει βελτιωθεί, αλλά όλα τα άλλα έχουν παραμείνει αμετάβλητα. Οι μέλισσες, τα αρωματικά φυτά, το περιβάλλον. Αυτό το μέλι σκοτώνει τα μικρόβια και τους ιούς, ενισχύει το κυκλοφορικό σύστημα, την καρδιά και τα νεύρα. Ενισχύει την άμυνα του οργανισμού ενάντια σε μολύνσεις και άλλες ασθένειες, ανακουφίζει από στρες και από έντονη πίεση και νευρικότητα
Βότανα
Η Κρήτη έχει τα περισσότερα είδη από άγρια βότανα και μπαχαρικά στην Ευρώπη. Η παραδοσιακή κρητική διατροφή χρησιμοποιεί τα βότανα και τα μπαχαρικά σε μεγάλο βαθμό και προσθέτει γεύση, άρωμα και ποικιλία στο φαγητό. Βότανα όπως η ρίγανη, το θυμάρι και η μαντζουράνα χρησιμοποιούνται πιο συχνά. Πολλά από τα φυτά χρησιμοποιούνται για την παρασκευή τσαγιού. Το κρητικό τσάι και το δίκταμο είναι το πιο δημοφιλές, αλλά πολλοί πίνουν χαμομήλι, λεμονόχορτο και βασιλικό.
Ξηροί Καρποί
Στην Κρήτη η σταφίδα είναι ένα μυστικό υγείας των Κρητικών για τις βιταμίνες (Α, Β1, Β2, Β3, Β6 κ.α.). Οι ξηροί καρποί είναι ακόμη μια αγαπημένη γεύση για τους Κρητικούς. Πλούσιες πηγές λινολεϊκού και λινολενικού οξέος, απαραίτητα για τη λειτουργία όλων των κυττάρων, αποτελούν αληθινή ασπίδα για την ομαλή λειτουργία της καρδιάς. Οι ξηροί καρποί της Κρήτης προέρχονται από δέντρα που συνήθως καρπίζουν μόνα τους, χωρίς καλλιεργητικές φροντίδες!
Φρούτα
Οι Κρητικοί από παλιά καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες φρούτων. Σε αυτό συνετέλεσε η μεγάλη ποικιλία ειδών φρούτων που παράγονται στο νησί, κυρίως από κάθε οικογένεια για προσωπική χρήση. Από τις τροπικές μπανάνες της Άρβης, τα αβοκάντο των Χανίων, τα σύκα και τους χουρμάδες που παράγονται στις εύφορες κοιλάδες του Νότου, έως τις καλλιέργιες εσπεριδοειδών του Μάλεμε. Από τα καρπούζια και πεπόνια της Μεσαράς έως και τα γλυκά σταφύλια των Αρχανών.
Λαχανικά
Ένα χαρακτηριστικό της Κρητικής δίαιτας είναι η κατανάλωση λαχανικών και άλλων προϊόντων φυτικής προέλευσης. Οι Κρητικοί βρίσκονται στην κορυφή της κλίμακας όσον αφορά την κατανάλωση λαχανικών και καταναλώνουν τρεις φορές την ποσότητα των λαχανικών από τους Ευρωπαίους! Αυτό, επίσης, αποτελεί μέρος του μυστικού τους για μια υγιή ζωή. Αυτή η διατροφική συνήθεια παρέχει στους Κρητικούς πληθώρα ινών, βιταμινών και άλλων θρεπτικών συστατικών.
Δημητριακά
Ένα χαρακτηριστικό της Μεσογειακής δίαιτας (δηλ. της Κρητικής Διατροφής), εκτός των άλλων, είναι κατανάλωση πολλών δημητριακών και σιτηρών, που καλλιεργούνται σε όλο το νησί με φροντίδα και χωρίς την χρήση προσθετικών ουσιών. Ο κρητικός ντάκος (το παξιμάδι) είναι πλέον πασίγνωστος σε όλο το κόσμο και αποτελεί μια σημαντική διατροφική αξία στην Κρητική διατροφή.
πηγή: www.cretanbeaches.com