ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΔΑΣΚΑΛΩΝ

Αρβανίτης Ανδρεάς (Ασκομαντούρα-Λαούτο-Μαντολίνο)

Γεννήθηκε το 1988 στην Αθήνα και ξεκίνησε τις σπουδές στα 8 του χρόνια με κλασσικό πιάνο και θεωρία της μουσικής.

Αργότερα, ως μαθητής Μουσικού Γυμνάσιου-Λυκείου Ιλίου, έρχεται σε επαφή με την παραδοσιακή μουσική και ασχολείται με την Κρητική Λύρα την Τσαμπούνα και το Κρητικό Λαούτο. Έχει σπουδάσει στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών της Αθήνας και έχει συνεργαστεί με πολλούς καταξιωμένους καλλιτέχνες.

Απο την Κρητική μουσικη με τους: Πάρι Περυσινάκη, Αλέξανδρο Παπαδάκη, Ψαρογιώργη, Μιχάλη Σταυρακάκη, Λεωνίδα Λαϊνάκη, Κάρολο Κουκλάκη, Ειρήνη Δερέμπεη, Μαρία Κώτη κ.α.
Απο το έντεχνο και πειραματικό χώρο και άλλων μουσικών ειδών με τους: Νίκο Μαμαγκάκη, Κρίστη Στασινοπούλου, Ελένη Βιτάλη, Μιλτιάδη Πασχαλίδη, Κώστα Λειβαδά, Palyrria, Νίκο Ξύδη, Dretta, Θοδωρή Κοτονιά, Αχιλλέα Περσίδη.

Έχει επίσης συμμετάσχει μουσικά σε δισκογραφικές δουλειές, θεατρικές παραστάσεις και χορευτικές παραστάσεις τόσο του παραδοσιακού όσο και του σύγχρονου χορού.

 

Κεχαγιαδάκης Αντώνης (Λύρα)

Nτούλας Στέφανος – Λαγουδάκη Κυριακή (Κρητικοί χοροί)

Ντούλας Στέφανος: Γεννήθηκε το 1975 στην Αθήνα. Η μητέρα του καταγόταν από τον Άγιο Κωνσταντίνο Ρεθύμνης και ο πατέρας μου από ένα ορεινό χωριό της Πίνδου το Κατάφυτο Ασπροποτάμου.  Είναι πτυχιούχος του τμήματος Χημείας του πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές με ειδίκευση στη Φυσικοχημεία. Απέκτησε και δεύτερο μεταπτυχιακό τίτλο στη «Διδακτική της Χημείας και τις Νέες εκπαιδευτικές Τεχνολογίες». Από το 2007 μέσω του διαγωνισμού ΑΣΕΠ είναι διορισμένος εκπαιδευτικός δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με την ειδικότητα του Χημικού. Παράλληλα όλα αυτά τα χρόνια και από μικρή ηλικία ασχολήθηκε με το χορό.  Συγκεκριμένα:

Σε ηλικία τεσσάρων μόλις χρόνων ξεκίνησε η ενασχόλησή του με τον Κρητικό χορό πριν από περίπου τριάντα εννέα χρόνια. Ήταν κάτι που αποτελούσε εκείνα τα χρόνια την ουσιαστική εξωσχολική του δραστηριότητα μέχρι το 1991 όπου άρχισε να ασχολείται ταυτόχρονα και με τη λύρα, γεγονός στο οποίο προφανώς συνετέλεσε η όλη του συναναστροφή με την Κρητική Μουσική. Έχει συμμετάσχει ως χορευτής σε πλήθος εκδηλώσεων ανά την Ελλάδα, στο θέατρο Δόρα Στράτου,  αλλά και στο εξωτερικό (Νάπολι, Βενετία, Λυών, Γκρενόμπλ)

Το 1991 δίδαξε για πρώτη φορά Κρητικούς χορούς στην Ένωση Κρητών Αγίων Αναργύρων. Από τότε και μέχρι σήμερα έχει διδάξει σε πολλά σωματεία ανά την Αττική, υπήρξε εισηγητής σε διεθνή σεμινάρια παραδοσιακών χορών, Γκρενόμπλ, Ρώμη, Πρέσπες, Ζάκυνθο, Θεσσαλονίκη, και στην Αθήνα, καθώς και σε πλήθος σεμιναρίων που διοργανώθηκαν από πολιτιστικά σωματεία ανά την Ελλάδα. Το  1998 ίδρυσε το Λαογραφικό όμιλο  «Αορείτης» που αποτέλεσε   το επιστέγασμα όλων των προσπαθειών του.

Συγκεκριμένα υπήρξε χοροδιδάσκαλος στα σωματεία: Σύλλογος Κρητών Νέας Σμύρνης  (2011- σήμερα), Λαογραφικός Όμιλος Αορείτης (1998 – Σήμερα), Σύλλογος Κρητών Δάφνης (2003 – 2005), Ένωση Κρητών Αγίων Αναργύρων (1991-1998), Σύλλογος Κρητών Βριλησσίων (1992-2001), Σύλλογος  Καλαμαύκας (1991-1992) , Σύλλογος Κρητών Ζωγράφου (1994-1997), Σύλλογος Κρητών Νέας Φιλαδέλφειας (1997-1998), Σύλλογος Κρητών Αγίας Παρασκευής (1994-1997). Παράλληλα ασχολείται και με τη μουσική παίζοντας λύρα,  ασκομπαντούρα,  μαντολίνο, λαούτο και κλαρίνο ενώ με τους συνεργάτες του μουσικούς έχει πλαισιώσει μουσικά πολλές  εκδηλώσεις ανά την Ελλάδα.

Το Σεπτέμβριο του 2004 παντρεύτηκε την καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής και δασκάλα Κρητικών χορών Κυριακή Λαγουδάκη, από τα Ακτούντα Αγίου Βασιλείου, και έχει τρεις γιους που κι αυτοί από πολύ μικρή ηλικία μυήθηκαν στην Κρητική Παράδοση.

Λαγουδάκη Κυριακή: Γεννήθηκε το 1977 στην Αθήνα. Ο πατέρας της καταγόταν από το χωριό Ακτούντα, επαρχίας Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου και η μητέρα της από το χωριό Ποταμιά της Νάξου. Από τον Σεπτέμβριο 2000 είναι πτυχιούχος του τμήματος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με ειδικότητα στους Ελληνικούς Παραδοσιακούς χορούς με βαθμό Άριστα. Τον Ιούνιο του 2019 απέκτησε το Μεταπτυχιακό της Δίπλωμα «Μοριακή και Εφαρμοσμένη Φυσιολογία» στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα «Αξιολόγηση ανθρωπομετρικών και φυσιολογικών χαρακτηριστικών σε παιδιά και εφήβους  που ασχολούνται συστηματικά με τον Κρητικό Παραδοσιακό χορό» με σκοπό να προάγει τον Κρητικό χορό ως μέσο άσκησης.

Από πολύ μικρή ηλικία ασχολήθηκε με τον κρητικό χορό. Το 2000 άρχισε να διδάσκει κρητικούς χορούς στον σύλλογο του χωριού της καθώς και στον Λαογραφικό Όμιλο «Αορείτης». Επίσης έχει διδάξει παραδοσιακούς χορούς σε πολλούς δήμους και  δημοτικά σχολεία, στην σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας (2009) όπου οργάνωσε και την χορευτική ομάδα, υπήρξε εισηγήτρια σε διεθνή σεμινάρια παραδοσιακών χορών, Γκρενόμπλ, Ρώμη, Πρέσπες, Ζάκυνθο, Θεσσαλονίκη, Αθήνα, καθώς και σε πλήθος σεμιναρίων που διοργανώθηκαν από πολιτιστικά σωματεία ανά την Ελλάδα. Από το 2015 μέχρι και σήμερα διδάσκει παραδοσιακούς  χορούς στα χορευτικά τμήματα του δήμου Πετρούπολης.   

Συγκεκριμένα υπήρξε χοροδιδάσκαλος στα σωματεία: Σύλλογος Κρητών Νέας Σμύρνης  (2011- Σήμερα), Λαογραφικός Όμιλος Αορείτης (2000 – Σήμερα), Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Πετρούπολης (2015-Σήμερα), Σύλλογος Ακτουδιανών ο Ευγορείτης  (2000 – 2006), Πνευματικό κέντρο Νέας Ζωής Περιστερίου (2016-Σήμερα), Σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας (2009-2010), Ωρομίσθια καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής με ειδικότητα στο χορό (2008-2010)

Το Σεπτέμβριο του 2004 παντρεύτηκε τον εκπαιδευτικό και χοροδιδάσκαλο Κρητικών χορών Στέφανο Ντούλα και έχει τρεις γιους που κι αυτοί από πολύ μικρή ηλικία μυήθηκαν στην Κρητική Παράδοση.

Σπυριδάκη Κρυσταλλία (Ελληνικοί Παραδοσιακοί χοροί)

Βιογραφικό: Απόφοιτος της Σ.Ε.Φ.Α.Α. Αθηνών, με ειδίκευση στον Ελληνικό Παραδοσιακό Χορό.

Κατάγεται από το Ρέθυμνο της Κρήτης, όπου στην ηλικία των έξι ξεκίνησε να ασχολείται με τον χορό. Από το 2012 ασχολείται επαγγελματικά με τον Παραδοσιακό Χορό, διδάσκοντας σε τμήματα πολιτιστικών συλλόγων, όλων των ηλικιών, αλλά και παιδικών σταθμών.

Παράλληλα, είναι προπονήτρια στίβου των Special Olympics Hellas.Είναι κάτοχος διπλώματος Ναυαγοσωστικής από την ΠΑ.ΣΧ.ΝΑ. και Personal & Advanced Group Trainer από την A.F. Studies. Επίσης, έχει παρακολουθήσει σεμινάριο Ανανηπτών στη ΒΑΣΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ και τον ΑΥΤΟΜΑΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΑΠΙΝΙΔΙΣΜΟ, από την ΕΕΚΑΑ και το ERC.