Εκεί που σμίγουν οι λαοί...

Η Ένωση Κρητών Νέας Σμύρνης, στα πλαίσια των Ιωνικών γιορτών του Δήμου Νέας Σμύρνης, διοργανώνει την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2017 και ώρα 20.00 τη μουσικοχορευτική παράσταση
"Εκεί που σμίγουν οι λαοί..."
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

 

 

Σϋντομη περιγραφή
Η στρατηγική θέση της Κρήτης έχει καταστήσει τη μεγαλόνησο σταυροδρόμι λαών και πολιτισμών.
Οροπέδια και φαράγγια, εύφορες πεδιάδες και ατελείωτες ακτές κάνουν το φυσικό περιβάλλον της Κρήτης να αλλάζει συνεχώς. Σ' αυτή την εναλλαγή του τοπίου και στη μακραίωνη ιστορική πορεία του νησιού, στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό, ο πλούτος των παραδόσεων και της συμπεριφοράς των κτοίκων.
Η Ανδαλουσία από την άλλη μεριά της Μεσογείου, είναι μια από τις 17 αυτόνομες περιφέρειες της Ισπανίας στα νότια της χώρας. Οφείλει το όνομά της στους Άραβες, οι οποίοι έτσι αποκαλούσαν αρχικά ολόκληρη την Ισπανία.
Είναι γενέτειρα του Πάμπλο Πικάσο και πατρίδα των ταυρομαχιών και του Flamenco που αποτελεί διασταύρωση αραβικής και δυτικής μουσικής με βυζαντινές και εβραϊκές επιρροές. Το πάθος του χορού μάλιστα, σε συνδυασμό με τις αρχαίες ρίζες του, θεωρείται ότι εκφράζει την ψυχή και αποτελεί τη «γλώσσα» του σώματος.
Η Κρήτη και η Ανδαλουσία αποτελούν δυο κοιτίδες πολιτισμού, στις οποίες ο χορός είναι το κύριο μέσο έκφρασης συναισθημάτων και ελευθερίας. Η δυναμική, ο αυτοσχεδιαστικός χαρακτήρας, η εκφραστικότητα σε συνδυασμό με το ιερό ύφος των πανάρχαιων Κρητικών χορών και τον ερωτισμό του Flamenco, δημιουργούν ένα μοναδικό δίαυλο επικοινωνίας μουσικών, χορευτών και κοινού που προκαλεί απαράμιλλη αίσθηση. Η παράσταση "Εκεί που σμίγουν οι λαοί..." αποτελεί ένα μαγευτικό ταξίδι στον πολιτισμό των δύο Μεσογειακών λαών και μια συνύπαρξη που αποδεικνύει ότι οι παραδόσεις τους έχουν κάτι περισσότερο από απλά κοινά μουσικοχορευτικά στοιχεία. Μέσω της ιδιαίτερης αυτής συνάντησης και με απόλυτο σεβασμό στην παράδοση και των δύο, επιδιώκουμε και φιλοδοξούμε να προβάλλουμε το άνευ ορίων και συνόρων φτερούγισμα της ανθρώπινης ψυχής προς την ελευθερία.

"Έχω θαρρώ αραβικό αίμα στις φλέβες μου γιατί η Κρήτη είχε κατακτηθεί από τους Άραβες. Ίσως αυτός είναι ο λόγος που νιώθω σα να βρίσκομαι στο σπίτι μου όταν είμαι στην Κρήτη ή την Ισπανία. Παντού αλλού νιώθω εξόριστος." Ν.Καζαντζάκης (από διάλεξη του Γ. Στασινάκη "Ο Καζαντζάκης και η Ισπανία" Αθήνα 2005)

Πηγές:
Ψηφιακό αρχείο της ΕΡΤ – "Η Κρήτη σήμερα"
Wikipedia – "Ανδαλουσία"

back to top

ΕΝΩΣΗ ΚΡΗΤΩΝ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ

Μέσα από την ιστοσελίδας μας, διατηρούμε βασικό στόχο την προβολή της πλούσιας πολιτιστικής μας δράσης και ελπίζουμε να λειτουργήσει ως εφαλτήριο, το οποίο θα βρει μιμητές και συνεχιστές της προώθησης της Κρητικής Παράδοσης.

Συνέχεια »

Επικοινωνήστε μαζί μας

Θα είναι μεγάλη μας χαρά μας να
επικοινωνήσετε μαζί μας.

Δαρδανελλίων 36, Νέα Σμύρνη

Τηλ./Fax: (+30) 210 9345660 

  • e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

         Facebook

Green Red Dark

Login or Register

LOG IN