Τοπικά Οινοποιεία

Η Κρήτη παράγει το 20% της συνολικής παραγωγής κρασιού στην Ελλάδα. Οι αμπελώνες στην Κρήτη απλώνονται σε έκταση 500.000 στρεμμάτων και η παραγωγή κρασιού ανέρχεται σε 95.000 τόνους.

Το 70% της παραγόμενης ποσοότητας προέρχεται από την περιοχή Πεζών στο Νομό Ηρακλείου. Υπάρχουν ακόμη τρεις κύριες οινοπαραγωγές περιοχές στην Κρήτη:

- οι Αρχάνες και οι Δαφνές στο Νομό Ηρακλείου

- η Σητεία στο Νομό Λασιθίου.

Μικρότερες ποσότητες παράγονται στο Νομό Χανίων.

Το νησί διαθέτει τον πιο παραδοσιακό αμπελώνα της Ευρώπης, με παλιές ποικιλίες, οι ρίζες των οποίων χάνονται στην αρχαιότητα και τον Μινωικό Πολιτισμό. Η παραγωγή του δίνει λευκά, ροζέ και ερυθρά κρασιά, σταφίδες από την ποικιλία "Σουλτανίνα" και το επιτραπέζιο σταφύλι "Ροζακί".

Κρασί παράγουν στην Κρήτη τόσο ιδιωτικές εταιρίες, όσο και συνεταιριστικές ενώσεις.

Οι σημαντικότεροι ιδιωτικοί παραγωγοί είναι οι Μίνως (Μηλιαράκης), Λυραράκης, Δουλουφάκης, Μπουτάρης, Κρέτα Ολυμπιάς, Οικονόμου, Ντουράκης, Λυδάκης, Μαζάνης, Πατεριανάκης, Παπαδάκης, Αφοί Μιχαλάκη.

Οι κύριες συνεταιριστικές οργανώσεις είναι η Ενωση Πεζών, η ένωση Αρχανών, η ένωση Σητείας και η ένωση Κισσάμου.

Τέσσερις ποικιλίες οινοποιούνται. Αυτές είναι η Βιλάνα για τα λευκά, το Κοτσιφάλι και το Μαντηλάρι για τα ερυθρά και ροζέ καθώς και το Λιάτικο για κάποια ερυθρά ξηρά αλλά και γλυκά.

Σήμερα γίνεται προσπάθεια να καλλιεργηθούν περισσότερες ποικιλίες, όπως η "Malvasia di Candia", μια ντόπια ποικιλία που στο παρελθόν εγκαταλήφθηκε κι εξαφανίστηκε από την Κρήτη. Επίσης καλλιεργούνται γαλλικές ποικιλίες.

Στις χώρες της Κοινότητας που παράγουν κρασιά, μετά από σχετικές έρευνες έχουν προσδιορισθεί οι περιοχές εκείνες, οι οποίες εξαιτίας του μικροκλίματος, του εδάφους και γενικά των συνθηκών που επικρατούν σ'αυτές, έχουν τη δυνατότητα να δώσουν εξαιρετικής ποιότητας σταφύλια για την παραγωγή εκλεκτών κρασιών. Είναι τα λεγόμενα Ο.Π.Α.Π. ή V.Q.P.R.D. ( Vin de Qualite Produit en Region Determinee ). Οι βασικοί όροι που καθορίζουν την λήψη αυτής της διάκρισης είναι:

- Η ζώνη παραγωγής του κρασιού
- Οι ποικιλίες του σταφυλιού
- Οι καλλιεργητικές τεχνικές
- Η μέθοδος οινοποίησης
- Ο ελάχιστος αλκοολικός τίτλος
- Η στρεμματική απόδοση των αμπελιών

- Ο ελάχιστος χρόνος ωρίμανσης (για τα ερυθρά κρασιά)

Να σημειώσουμε πως στην Κρήτη έχουμε 4 περιοχές Ο.Π.Α.Π., τα Πεζά (για λευκά και ερυθρά ξηρά κρασιά), τις Αρχάνες (για ερυθρά ξηρά), τις Δαφνές (για ερυθρά ξηρά και γλυκά) και τη Σητεία (για ερυθρά ξηρά και γλυκά).
 
Γευσιγνωσία στην περιοχή Πεζών

Οι επισκέπτες αλλά και οι κάτοικοι της Κρήτης έχουν την δυνατότητα να επισκεφτούν τρία οινοποιεία στην περιοχή Πεζών. Μπορείτε να επισκεφτείτε τους χώρους παρουσίασης και γευσιγνωσίας είτε μόνοι σας, είτε σαν γκρουπ. Η τελευταία επιλογή αφορά συλλόγους και οργανωμένες εκδρομές για τουρίστες. ΄

Η επίσκεψη στην περιοχή μπορεί να συμπεριλάβει το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη στην Μυρτιά, το Θραψανό με τους αγγειοπλάστες του, το Μινωικό Παλάτι στην Κνωσό, το παραδοσιακό χωριό των Αρχανών και τον γειτονικό αρχαιολογικό χώρο Βαθύπετρο, όπου βρέθηκε το αρχαιότερο πατητήρι στην Ευρώπη (φωτογραφία).

Τα οινοποιεία που διαθέτουν οργανωμένους χώρους παρουσιίασης και γευσιγνωσίας είναι τα:

- Ενωση Πεζών

- Φανταξομέτοχο (οινοποιείο Μπουτάρη)

- Μίνως (οινοποιείο Μηλιαράκη)

Ολα τα παραπάνω οινοποιεία βρίσκονται σε κοντινή μεταξύ τους απόσταση και απέχουν 8 - 17 χιλιόμετρα από το Ηράκλειο.

Ενωση Πεζών

Ο χώρος παρουσίασης και γευσιγνωσίας βρίσκεται σε μικρή απόσταση μετά το χωριό Πεζά, στο αριστερό τμήμα του δρόμου προς τις Αγίες Παρασκιές.

Είναι ανοικτά από τις 9:00 μέχρι τις 3:00 μ.μ, από Δευτέρα μέχρι Σάββατο και η είσοδος είναι δωρεάν. Η ξενάγηση διαρκεί από 30 ως 50 λεπτά, ανάλογα με το χρόνο που έχουν διαθέσιμο οι επισκέπτες και τον αριθμό τους.

Οι επισκέπτες μπορούν να παρακολουθήσουν βίντεο 10 λεπτών για την περιοχή και την διαδικασία παραγωγής του κρασιού και του ελαιολάδου. Το βίντεο προβάλλεται στα Ελληνικά και σε άλλες 7 γλώσσες.

Αμέσως μετά οι ξεναγοί (φωτογραφία) θα σας ξεναγήσουν στο χώρο με τα μουσειακά εκθέματα και θα σας εξηγήσουν τους τρόπους παραγωγής του κρασιού, του λαδιού και του σαπουνιού, όπως αυτό γινόταν στο παρλθόν. Ταυτόχρονα θα πληροφορηθείτε για τα σύγχρονα προϊόντα της Ενωσης Πεζών.

Στο τέλος της επίσκεψης οι επισκέπτες θα δοκιμάσουν τρία κρασιά της Ενωσης Πεζών μαζί με παραδοσιακό μεζέ (ντάκος με ντομάτα και Εξτρα Παρθένο Ελαιόλαδο).

Στον ίδιο χώρο μπορείτε να πραγματοποιήσετε τις αγορές σας σε κρασί, λάδι, σαπούνι από ελαιόλαδο κι άλλα παραδοσιακά Κρητικά προϊόντα.

Κρασιά Μίνως

Ο χώρος παρουσίασης και γευσιγνωσίας του οινοποιείου Μηλιαράκη βρίσκεται στην δεξιά πλευρά του δρόμου στην έξοδο από το χωριό Πεζά, 17 χιλιόμετρα από το Ηράκλειο.

Σ' αυτό μπορείτε να δείτε:

- Μουσειακό χώρο με παλαιά μηχανήματα οινοποιίας (στροφιλιές, αντλίες, εμφιαλωτικά μηχανήματα) παράλληλα με ένα παραδοσιακό πετρόχτιστο πατητήρι.

- Αίθουσα προβολής χωρητικότητας 200 ατόμων όπου προβάλλεται μια ταινία 17 λεπτών γύρω από την ιστορία του κρασιού στην Κρήτη, την διαδικασία οινοποίησης και την ιστορία της εταιρείας ΜΙΝΩΣ (Δυνατότητα προβολής σε 8 γλώσσες).

- Αίθουσα γευσιγνωσίας με έπιπλα παραδοσιακού καφενείου και χωρητικότητας 120 ατόμων. Στον χώρο αυτό μπορεί ο επισκέπτης να δοκιμάσει και να γνωρίσει την πλούσια και ενδιαφέρουσα γκάμα των κρασιών της εταιρείας, να ενημερωθεί για τα χαρακτηριστικά τους και γενικότερα να λύσει κάθε απορία του γύρω από το αντικείμενο.

- Χώρος λιανικής πώλησης όπου εκτός από το κρασί ο επισκέπτης θα μπορέσει να προμηθευτεί με ποιοτικά διαλεγμένα προϊόντα της κρητικής παράδοσης όπως ελαιόλαδο, ελαιοσάπουνο, μπαχαρικά, μέλι, βότανα.

Η αίθουσα λειτουργεί σε καθημερινή βάση κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, δέχεται δε επισκέπτες κατά τη διάρκεια όλου του έτους μετά από συνεννόηση.

Ωράριο λειτουργίας:

Kαθημερινές: 09.00 -16.00
Σάββατο: 11.00 - 16.00
Κυριακή:Κατόπιν συνεννόησης

Η είσοδος είναι ελεύθερη αλλά υπάρχει χρέωση 1,80 Ευρώ για τους μεμονωμένους επισκέπτες που επιθυμούν να παρακολουθήσουν την προαιρετική προβολή βίντεο.

Κρασιά Μπουτάρη

Ταξιδεύοντας στο δρόμο προς τη Μυρτιά , την πατρίδα του Καζαντζάκη, λίγο έξω από το Σκαλάνι ξεπροβάλει ένας μικρός λόφος σε υψόμετρο μόλις 175 έως 215 μέτρα.

Εκεί βρίσκεται ο ιδιόκτητος αμπελώνας Μπουτάρη, το Κτήμα Φανταξομέτοχο. Φανταξομέτοχο σημαίνει «το μετόχι των φαντασμάτων» και πρόκειται για ένα θρύλο που δημιουργήθηκε για να προστατέψει το Μετόχι από τις επιδρομές των πειρατών.

Στο Κτήμα Φανταξομέτοχο, εκτός από το σύγχρονο οινοποιείο, βρίσκεται κι ο χώρος παρουσίασης και γευσιγνωσίας, ο οποίος είναι ανοικτά καθημερινά από τις 10:00 μέχρι τις 6:00 μ.μ.

Μέσα από οργανωμένες ξεναγήσεις που πραγματοποιούνται στον αμπελώνα του κτήματος και στους χώρους του Οινοποιείου, ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να γνωρίσει τον κόσμο του κρασιού και σε ειδικά διαμορφωμένες αίθουσες φιλοξενίας, να απολαύσει το κρασί του σε συνδυασμό με παραδοσιακές γεύσεις φαγητών.

Συγκεκριμένα, το Οινοποιείο Μπουτάρη στην Κρήτη προσφέρει στον επισκέπτη:

- Οργανωμένη Ξενάγηση στους χώρους του Οινοποιείου                          

- Ξενάγηση στον αμπελώνα του κτήματος Φανταξομέτοχο

- Προβολή πολυθεάματος με θέμα την ιστορία του κρασιού στην Κρήτη

- Μύηση στην τέχνη της οινογευστικής με γευσιγνωσία κρασιών

- Δυνατότητα απόλαυσης κρασιών σε συνδυασμό με παραδοσιακές Κρητικές γεύσεις

- Δυνατότητα αγοράς κρασιών τρεχουσών και παλαιών σοδειών

πηγή: http://www.explorecrete.com/greek/peza-wine-gr.htm

back to top

ΕΝΩΣΗ ΚΡΗΤΩΝ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ

Μέσα από την ιστοσελίδας μας, διατηρούμε βασικό στόχο την προβολή της πλούσιας πολιτιστικής μας δράσης και ελπίζουμε να λειτουργήσει ως εφαλτήριο, το οποίο θα βρει μιμητές και συνεχιστές της προώθησης της Κρητικής Παράδοσης.

Συνέχεια »

Επικοινωνήστε μαζί μας

Θα είναι μεγάλη μας χαρά μας να
επικοινωνήσετε μαζί μας.

Δαρδανελλίων 36, Νέα Σμύρνη

Τηλ./Fax: (+30) 210 9345660 

  • e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

         Facebook

Green Red Dark

Login or Register

LOG IN