ΚΩΣΤΑΣ ΜΟΥΝΤΑΚΗΣ

Το επεισόδιο της εκπομπής "ΜΟΝΟΓΡΑΜΜΑ" είναι αφιερωμένο στον Κρητικό λυράρη και τραγουδιστή ΚΩΣΤΑ ΜΟΥΝΤΑΚΗ (γεν.1926). Παρουσιάζεται το χωριό όπου γεννήθηκε ο καλλιτέχνης, η Αλφά Μυλοποτάμου, καθώς και εικόνες από διάφορα μέρη της Κρήτης που συνδέονται με τη ζωή του λυράρη. Όλη η εκπομπή είναι διανθισμένη με τραγούδια και σκοπούς από τη λύρα του ΚΩΣΤΑ ΜΟΥΝΤΑΚΗ, ενώ ακούμε από τον ίδιο λεπτομέρειες για τη ζωή του και την καλλιτεχνική του πορεία.

Αναφέρεται στην καταγωγή των γονιών του, στα σχολικά του χρόνια και την πρώτη του επαφή με τη δημοτική μουσική και τη λύρα. Εξομολογείται τον προσωπικό του τρόπο που βιώνει και αντιλαμβάνεται την κρητική μουσική. Το 1948 κατατάσσεται στη Χωροφυλακή ενώ κατόπιν έρχεται στην Αθήνα, όπου το 1951 αρχίζει τη συνεργασία του με το Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας (ΕΙΡ) κάνοντας εκπομπές που προβάλλουν την παραδοσιακή κρητική μουσική. Αφηγείται επίσης, την περίοδο εργασίας του στο εργοστάσιο λιπασμάτων της Δραπετσώνας. Τέλος, κάνει αναφορά στις περιοδείες του ως καθιερωμένος πλέον λυράρης αλλά και στην πρωτοβουλία του για την οργάνωση της κρητικής μουσικής διδασκαλίας, δηλωτική της συμβολής του στη διατήρηση της λαϊκής μουσικής παράδοσης του τόπου.

Για να δείτε το ντοκιμαντέρ πατήστε εδώ

back to top

ΕΝΩΣΗ ΚΡΗΤΩΝ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ

Μέσα από την ιστοσελίδας μας, διατηρούμε βασικό στόχο την προβολή της πλούσιας πολιτιστικής μας δράσης και ελπίζουμε να λειτουργήσει ως εφαλτήριο, το οποίο θα βρει μιμητές και συνεχιστές της προώθησης της Κρητικής Παράδοσης.

Συνέχεια »

Επικοινωνήστε μαζί μας

Θα είναι μεγάλη μας χαρά μας να
επικοινωνήσετε μαζί μας.

Δαρδανελλίων 36, Νέα Σμύρνη

Τηλ./Fax: (+30) 210 9345660 

  • e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

         Facebook

Green Red Dark

Login or Register

LOG IN